Clay-logo Keramikmuseum
Danmark

Museum of ceramic art
denmark

En
Jais Nielsen - Epos i ler

Jais Nielsen – Epos i ler

13. oktober 2018 – 28. april 2019

 

Krukker og fade i lertøj dekoreret med hurtige penselstrøg, monumentale skulpturer i stentøj og fine smykker i porcelæn. Udstillingen præsenterer kunstneren Jais Nielsens (1885-1961) alsidige arbejde med keramikken, fra det legende lette lertøj til det alvorstunge stentøj.

Jais Nielsen tilhører gruppen af danske avantgarde-kunstnere, der provokerer publikum med deres moderne, opbrudte maleri i tiden omkring 1. Verdenskrigs afslutning. Med afsæt i fransk, modernistisk maleri og med inspiration fra antikkens og middelalderens formsprog gør Jais Nielsen i 1915 sine første forsøg med leret. Her finder han det helt rigtige medie til at realisere det, der skal blive et enestående, keramiske livsværk. Antikkens og Bibelens store fortællinger leverer motiverne, som han fortolker i et særegent og stramt formsprog, der på samme tid er arkaisk og moderne. Blandt andet i hovedværket, Pottemageren fra 1925, hvis præsentation på Verdensudstillingen i Paris katapulterer Den kgl. Porcelainsfabrik og Danmark ind i stentøjets absolutte verdenselite.

Udstillingen er en sanselig vandring gennem Jais Nielsens keramiske livsværk. Fra de første forsøg i lertøj, skabt på Københavns Lervarefabrik hos G. A. Eifrig over samarbejderne med Dansk Kunsthandel, Søholm og Saxbo, til de mange stentøjsarbejder, som han skabte på Den kgl. Porcelainsfabrik fra 1920 og frem til sin død. Desuden giver tegninger og skitser et indtryk af Jais Nielsens arbejdsprocesser, ligesom udstillingen præsenterer eksempler på de enestående Art Deco smykker i keramik og sølv, som han skabte i samarbejde med kgl. hofjuveler A. Dragsted. En bred vifte af værker, fra de store figurer og unikke værker til mindre stykker, der opnåede stor popularitet hos et bredt publikum.

I forbindelse med udstillingen udgives en smuk og omfattende antologi, ’Jais Nielsen – Epos i ler’. Bogen kan købes på museets eller i museets webshop

 

Udstillingen er venligt støttet af:

Augustinus Fonden

Ny Carlsbergfondet

Knud Højgaards Fond

Spar Nord Fonden

Sportgoodsfonden

Frimodt-Heinike Fonden

Arne V. Schleschs Fond