Clay-logo Keramikmuseum
Danmark

Museum of ceramic art
denmark

En

HÅNDEN PÅ HJERTET – et keramisk fællesskab

31. januar – 14. august 2016

I mere end 50 år har Hans og Birgitte Börjeson dannet par og partnerskab i værkstedet FULBY nær Sorø. I Danmark står Börjeson for kunsthåndværkertraditionen par excellence, både når de formgiver unikaværker og brugsdesign, og når de udfører deres monumentale udsmykninger. Mest kendte er de for deres karakteristiske FULBY-kander foruden at høste stor anderkendelse for deres overlegenhed i saltglaseringens svære teknik.

Saltglasering

Saltglaseret keramik kendes på den nubrede overflade, der minder om appelsinskal. Teknikken skjuler ikke, men fremhæver derimod strukturer, samlinger og ujævnheder i leret. Det foregår ved, at almindelig køkkensalt blæses ind i ovnen ved ca. 1250 grader, og derved opstår en kemisk forbindelse med kvartsen i leret, og der dannes en glasur. Det lyder enkelt, men er i virkeligheden en svær proces at styre.

Selvom dette for længst har cementeret FULBY’s betydning, herhjemme såvel som internationalt, vil udstillingen på CLAY udfolde FULBY’s keramik i et omfang, der ikke er set før. Fra de tidlige stelproduktioner i begyndelsen af 60´erne og frem til i dag. Et imponerende livsværk, hvor det unikke samarbejde mellem Hans og Birgitte, ærligheden i det kunstneriske udtryk og kærligheden til lerets forarbejdning er FULBY’s stærke signatur. På den baggrund titlen ’HÅNDEN PÅ HJERTET – et keramisk fællesskab’.

Fotograf: Ole Haupt

Se mere: www.fulby.com