Clay-logo Keramikmuseum
Danmark

Museum of ceramic art
denmark

En
FIGURINENS FORTÆLLINGER

Figurinens fortællinger
fra det fornemme til det folkelige

03. oktober 2017 – 23.september 2018

De omkring 200 udstillede figurer stammer primært fra Royal Copenhagen Samlingen og fortæller på den ene side historien om figurinens udvikling gennem mere end 240 år – fra de fornemme forgyldte figurer og opsatser til de folkekære dyr og hverdagsmotiver.

På den anden side handler det om din, min og vores personlige oplevelser med de små figurer. Der findes næppe en person i Danmark, der ikke ejer en figurine, eller har et minde eller en oplevelse, der knytter sig til en lille figur i porcelæn, stentøj eller fajance. På udstillingen kan du opleve fire personlige figurine-fortællinger, men mange flere opstår i mødet mellem gæster og værker.

På tærsklen til det 20. århundrede bliver den lille figur for alvor mangfoldiggjort, fordi fabrikkerne har fået nye teknikker, dekorationsfarver og motiver. Nu kan de på naturalistisk vis gengive motiver fra hverdagen – hvilket før var fuldkomment utænkeligt.

C.F. Liisbergs (1860-1909) laver små figurer af vilde dyr, som vækker stor opsigt og snart myldrer det frem med grise, køer, håndværkere, børn, bønder og folk i egnsdragter m.m.

Disse nye motiver appellerer til et bredt publikum og gør for alvor den lille figur folkelig. Motiverne udbredes siden til stentøjet, og blandt de mest kendte er Knud Kyhns populære stentøjsbjørne fra1957, som i dag findes i mange hjem.

Figurinen som genre hviler på en lang og stolt tradition og er også i dag genstand for nye, spændende fortolkninger. F.eks. er samtidskunstnere som Jens Birkemose (f. 1943), Louise Hindsgavl (f. 1973) og Jessica Harrison (f. 1982) med til at genfortolke og aktualisere figurinen som genre.