Keramikmuseum

Gutte Eriksen 100 år

Lerets læremester – Gutte Eriksen 100 år

17. januar – 27. maj 2018
I 2018 ville Gutte Eriksen (1918-2008) være fyldt 100 år. I den anledning ønsker CLAY Keramikmuseum Danmark at rette fokus mod hendes betydning som en væsentlig pioner i dansk keramikhistorie – både ved at give et indblik i den kunstneriske arv, som hun efterlod sig, og ved at præsentere et udvalg af de elever, som har været forbi Gutte Eriksens værksted eller Det Jyske Kunstakademi i de perioder, hvor hun underviste. Heriblandt er Hans Vangsø, Anne Fløche, Buller Hermansen, Inger Rokkjær, Lotte Glob og Lis Ehrenreich.
Med et udvalg af værker fra museets egen samling, søger museet at give et nuanceret billede af Gutte Eriksens keramiske livsværk – et liv, hvor hun fortrinsvis kredsede om lertøjet, keramikkens arketypiske grundformer og variationer inden for brændingsteknikker og glasurer.
Som keramiker var Gutte Eriksen yderst aktiv og skabende livet igennem. Allerede tidligt i sin karriere opnåede hun stor internationale bevågenhed og anerkendelse med talrige udstillinger i ind- og udland. Kendetegnende for hendes keramik er de enkle former i kombination med hendes kraftfulde glasurer. Et på én gang genkendeligt og uforudsigeligt formsprog, som hun udviklede gennem en passioneret og eksperimenterende tilgang til de keramiske teknikker, hvilken fik stor betydning for de generationer af yngre keramikere, hun underviste på Det Jyske Kunstakademi i 1960’erne og 1970’erne.
Udstillingen kan opleves i museets underetage fra d. 17. januar til 27. maj 2018.