Clay-logo Keramikmuseum
Danmark

Museum of ceramic art
denmark

En

Hvor stort et fad og hvor høj en cylinder kan der komme ud af en afmålt klump ler? Det er kort fortalt, hvad det går ud på, når keramikere og pottemagere fra hele landet midt september mødes til DM i frihåndsdrejning i Middelfart – en begivenhed, der sætter fokus på et traditionsrigt og levende håndværk, der ikke mindst i disse år nyder stor opmærksomhed.

Til mesterskaberne kan publikum følge med i den fascinerende proces, hvor kyndige hænder arbejder med at få den højeste cylinderform eller det bredeste fad ud af det levende materiale. De allerdygtigste kan i løbet af 20 minutter dreje et fad med en diameter på over 70 cm! Men det er en proces, der altid – selv for erfarne pottemagere – rummer en risiko for, at det kan gå galt.

Der er lagt op til en festlig weekend i keramikkens tegn. På CLAY kan man udover at følge med i drejemesterskabet opleve spændende udstillinger, og området udenfor vil byde på boder, musik og workshops, og på Lillebælts Værftet få minutters gang fra museet vil der lørdag d. 11. september være keramikmarked.

Danmark har gennem århundreder opbygget et renommé som et land med keramik- og porcelæns-fremstilling i verdensklasse – tænk bare på Royal Copenhagen – og i den fortælling spiller landets dygtige drejere en vigtig rolle. Danske drejere har også opnået mange titler ved internationale mesterskaber.

Det er Dansk Pottemagerforening af 1894, der står bag DM i Drejning, og for første gang er det CLAY, der skal danne ramme om begivenheden. I de seneste år har Fussingø Slot været vært for mesterskaberne, der første gang blev afholdt i Sønderborg i 1989, hvor den daværende undervisnings- og forskningsminister Bertel Haarder drejede for. Denne gang er det Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd Jensen, der åbner mesterskaberne.

Billedtekst: Kvinderne dyster i den tekniske disciplin ved DM i 2019 i den gamle hestestald på Fussingø Slot.
Foto: Dansk Pottemagerforening